A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: De Diversis de Quartigianis, Filip
Svezak: 4
Stranica: 590
Vidi na enciklopedija.hr:
De Diversis de Quartigianis, Filip

DE DIVERSIS DE QUARTIGIANIS, Filip, * Lucca (Italija) u drugoj polovici 14. st. Bio je od plemićke kuće, a sam se naziva »artium doctor«. Kad je u rodnom mu gradu Paolo Guinigi postao apsolutan gospodar, De D. je morao napustiti grad negdje poslije 1400. Neko je vrijeme bio u Mlecima učitelj gramatike, retorike i filozofije, a 1434 došao je na poziv u istom svojstvu u Dubrovnik, gdje je bio učitelj, odnosno rektor gradske škole do 1444. Pošto mu dubrovačko vijeće nije tada više htjelo produžiti službu, otišao je u Mletke, odakle se 8. XII. 1444 obraća rodnoj općini, da mu vrati oduzeto imanje i omogući povratak s brojnom obitelji. Čini se, da se De D. doista vratio u Luccu i ondje opet bio učitelj.

De D. je jedan od prvih i najznatnijih učitelja humanike u Dubrovniku; znatno je utjecao na reformu škole i odgoj u smislu humanističkom. Ipak je imao u Dubrovniku protivnika. Stoga je, jamačno da steče zaštitu senata, 1440 napisao i senatu posvetio djelo o Dubrovniku: Situs aedificiorum, politiae et laudabilium consetudinum inclytae civitatis Ragusii ad ipsius senatum descriptio. U djelu se prikazuje topografija, političko uređenje, crkveni život te narodni običaji i zanimanje građana. Više nego za povijest djelo je važan etnografski dokumenat. Sačuvana su i tri De D-ova govora: In funere Sigismundi imperatoris, Pro electione regis Alberti i In funere ejusdem regis.

LIT.: V. Brunelli, Philippi de D. Situs aedificiorum ... u programu zadarske gimnazije 1879-82 (s tekstom iz zadarskoga rukopisa). C. Jireček u AslPh, XIX., 34, 78; P. Skok u Rešetarovu zborniku 429.V. Š.