A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Dedal
Svezak: 4
Stranica: 589 - 590
Vidi na enciklopedija.hr:
Dedal

DEDAL (Δαίδαλος »umjetnik«) 1. atički praotac umjetnog obrta i suvremenik Tezejev i Minosov. Otac mu je bio Metion (ili Eupalam), a mati Ifinoja (ili Frazimeda). Prema priči ubio je on svoga učenika, a sina svoje sestre, Tala (ili Kala ili Perdiksa), iz zavisti, što je izumio lončarsku dasku ili drugo neko oruđe. Zato ga je Areopag osudio, i on je pobjegao na Kretu. Tamo je kralju Minosu sagradio labirint kao stan za Minotaura. No kad je Arijadni dao klupko konca, s pomoću kojega je Tezej (v.) ubivši Minotaura izišao iz labirinta, Minos ga za kaznu zatvori u labirint. On se izbavi i zajedno sa sinom Ikarom pobjegne na krilima, koja je načinio tako, da je slijepio perje voskom. Na letu se Ikar previše približio suncu, i ono je rastopilo vosak, te su se krila raspala, a on se utopio u moru, koje je po njemu prozvano Ikarskim.

D. je umro na Siciliji, dok se prema drugima zajedno s Tezejem vratio u Atenu. D. je, kako priča kaže, znao praviti kipove, koji su se sami micali, dok drugi kažu, da je kipovima oduzeo starinsku ukočenost. O D-u su pisali mnogi stari pisci, tako i Ovidije, Met. VIII 236 i d.

2. D. Sikionjanin, grčki kipar oko 400 pr. Kr. Uz Nauakida i Polikleta ml. bio je učenik Patrokla, koji je vjerojatno bio brat slavnoga Polikleta (v.). Možda se nije rodio u Sikionu, ali se svakako tamo naselio. Od brojnih kipova bogova i olimpijskih pobjednika, što ih spominje Pauzanija, nije se sačuvalo ništa.Z. D.