A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Da Ponte, Lorenzo
Svezak: 4
Stranica: 545
Vidi na enciklopedija.hr:
Da Ponte, Lorenzo

DA PONTE, Lorenzo, * Ceneda (danas Vittorio Veneto) 1749, † New York 1838, talijanski pustolov i pisac. Rodio se od židovskih roditelja (Emanuele Conegliano), ali je promienio ime i vjeru te postao katolički svećenik; zatim se raspopio i oženio po anglikanskom obredu. U Mlecima se sprijateljio sa znamenitim pustolovom G. G. Casanovom. Radi svojih nepodopština (1779) bježi u Goricu, a odatle seli u Dresden pa u Beč kao dvorski kazališni pjesnik kod Josipa II. Nakon Josipove smrti gubi mjesto i seli u Trst, pa u London i na koncu (1805) u USA. Osim lirskih pjesama D. je napisao 36 libreta za opere, od kojih su neki i danas poznati, koje je uglazbio Mozart: Nozze di Figaro (po Beaumarchaisu 1786), Don Giovanni (1787) i Cost fan tutte (1790). U libretima se D. odalečuje od ustaljenog retoričkog tipa, a približava zdravoj komici životne stvarnosti jednostavnijim sadržajima i živahnijim dijalozima. D. je po vremenu posljednji originalni autor t. zv. opere buffe. Objavio i svoj autoapologetski dnevnik Memorie (I—III., New-York 1829—30), koji nije pouzdan, ali je zanimljiv radi opisa ondašnjih društvenih prilika i vijesti o suvremenim glazbenicima; preveden je na njemački i francuski.

Da P. je poznat i kod nas preko Mozartove glazbe. Libreto opere Don Giovanni preveo je na hrvatski J. E. Tomić (Don Juan, Zagreb 1874), a od 1920 daje se u prijevodu M. Cihlara Nehajeva: Figarov pir daje se u Zagrebu od 1917 u prijevodu A. Kassowitz-Cvijić; Così fan tutte izašao je u Dubrovniku 1927.

LIT.: L. Da P., Memorie, I-II, priredio G. Gambarin e F. Nicolini, Bari 1918 (gdje je u II. sv. potpun popis njegovih dramskih djela); L. Marchesan, Della vita e delle opere di L. Da P., Treviso 1900; I. L. Russo, L. Da P. poet and adventurer, New-York 1922; G. Mazzoni, Abati, soldati, attori del Settecento, Bologna 1924.M. D-ić.