A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Daniel
Svezak: 4
Stranica: 513
Vidi na enciklopedija.hr:
Daniel, Samuel

DANIEL, 1. Konstantin, Grigorijević, * Lugoš (kod Vršca) 1798/99, † Vel. Bečkerek 1873, slikar. Bio je đak slikara Arse Teodorovića u Temišvaru. U 28. godini bio je već poznat portretist. U to mu je doba prota Konstantin Arsenović povjerio izradbu ikonostasa saborne crkve u Pančevu. Zatim nastaju njegova djela: ikonostasi sabornih crkava u Uzdinu i Temišvaru, i ikonostasi crkava u Dobrici i Jarkovcu (Banat). Naslikao je velik broj portreta, mrtvih priroda i ikona. Od većih zbirka njegovih radova ima ih desetak kod porodice Jagodina u Konaku, a kod J. Vujića u Senti oko trideset. Muzej Matice Srpske u N. Sadu ima nekoliko, a i Muzej Kneza Pavla. D. je izvanredan kompozitor, profinjen i bogat kolorist s posebnom tehnikom, u kojoj srebrni i katkad rumeni sfumato boja nema ništa slično s koloritom slikara u Italiji i uopće na Zapadu; on je originalan. Savršeno je slikao meso, nage dijelove tijela. Volio je slikati svilu, kadifu, atlas i biser, koji iskre i svjetlucaju i daju sve moguće tonove boja. Kod njega su učili: Marko Zavišić, Lazar Nikolić (Danielov biograf), prota K. Arsenović, Uroš Knežević i Đura Jakšić. Njegov utjecaj vidi se i u slikama Pavla Simića i Ljubomira Aleksandrovića. Izlagao nije nikad. G. 1924 Umjetničko odjeljenje ministarstva prosvjete priredilo mu je u Beogradu izložbu.

LIT.: S. Nikolić, Srpski slikari, 1895; I. Berkeszi, Temišvarski slikari, 1909; S. Szentivany, Leksikon madžarskih umjetnika, 1915; F. Kanitz, Serbien, 1868; V. Petrović-M. Kašanin, Umetnost u Vojvodini, 1927; Simić-Milovanović, Vreme, 24. V. 1935.Z. S. M.

2. Samuel, * blizu Tauntona 1562, † Beckington 14. X. 1619, engleski pjesnik i povjesničar. Prvi su mu objavljeni stihovi soneti, tiskani anonimno i bez njegova znanja (1591) u zbirci Sir Philipa Sidneya »Astrophel and Stella«. G. 1592 izašla je D-ova zbirka soneta Delia. Uspjeh im je bio velik. Iako su neki soneti ispjevani prema stranim uzorima (Petrarca, Tasso, Ronsard, Du Bellay), ipak im je glavna osobina lirska nježnost i umiljatost izraza. U istoj knjizi tiskana je pjesnička pripovijest The Complaint of Rosamond, u obliku monologa, u kome duh umorene žene oplakuje njenu zlu sudbinu u stihovima punim patosa. G. 1595 izdao je prve četiri knjige povijesnog spjeva The Civil Wars Between the Two Houses of Lancaster and York (šesta 1602, sedma i osma 1609). Djelo obuhvaća period od maloljetnosti Rikarda II. do ženidbe Eduarda IV. D. je slabiji u narativnom dijelu, ali je uspio u uzbudljivim epizodama. G. 1599 tiskan je u knjizi »Poetical Essays« pjesnički dijalog Musophilus, u kome brani književnost i uznosi svoj materinji jezik. Oduševljenje za engleski jezik iznio je i u proznom djelu A Defence of Rime (1602). Među D-ove najbolje pjesničke proizvode idu Poetical Epistles, pjesničke poslanice upravljene pojedinim zaštitnicima. — Na dramskom polju ogledao se D. igrama za dvorske svečanosti. Napisao je niz pastoralnih tragikomedija i prigodnih igara, od kojih su tiskane: A Vision of the Twelve Goddesses (1604), Tethys’ Festival or the Queene’s Wake (1610) i Hymen’s Triumph (1615). — Napisao je History of England (1612), povijest Engleske od najranijih vremena do konca vlade Eduarda III.R. F.