A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Danev, Stojan
Svezak: 4
Stranica: 511

DANEV, Stojan, * Šumen 26. I. 1858, bugarski državnik i učenjak. G. 1873—76 učio je na češkoj gimnaziji u Kraljičinom Gradcu i u Pragu, a za srpsko-turskog rata 1876 otputovao u Srbiju, da se kao dobrovoljac bori protiv Turaka. Pošto je 1878 položio u Pragu ispit zrelosti, polazio je sveučilište u Zürichu, Leipzigu i Heidelbergu i zatim apsolvirao parišku »École de Sciences Politiques«. Vrativši se u domovinu posvetio se politici i postao vođa napredno-liberalne stranke; od 1894 do 1934 bio je član Narodnog sobranja, 1901—03 ministar vanjskih poslova, 1913 predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, a 1918 ministar financija.

Kao predsjednik Narodnog sobranja stekao je osobite zasluge za ostvarenje bugarsko-srpskog saveza, koji je stvorio povoljniju atmosferu za Slavenski Kongres pod predsjedanjem K. Kramářa u Sofiji 1910. Kad se u proljeće 1913, poslije pobjedonosnog završetka Balkanskog rata, razbio bugarsko-srpski sporazum i kad je odstupio predsjednik vlade Gešov, preuzeo je D. vodstvo države. Nije uspio ukloniti rat požurivanjem arbitražne odluke u povodu spora o Makedoniji (arbiter bi bio ruski car Nikola); zapovijed za početak rata uslijedila je bez njegova znanja, i on je stoga odstupio. Iste godine bio je vođa bugarskog izaslanstva na mirovnoj konferenciji u Londonu.

D. se bavio i znanstvenim radom; bio je vrstan poznavalac međunarodnog prava i jedan od osnivača Slobodnog sveučilišta u Sofiji, na kojem je utemeljio katedru diplomatske povijesti balkanskih država. Na državnom sveučilištu u Sofiji predavao je dugi niz godina međunarodno privatno pravo.

BIBL.: Očerk po diplomatičeska istorija na balkanskitĕ dăržavi, Sofija. Najnovija diplomatičeska istorija (od Vienskija kongres do dnes), Sofija. Čehoslovaško, Sofija 1923. Balkanský svaz a válka s Tureckem, (1922—1913), Prag 1935.

LIT.: N. Stanev, Histoire chronol. de la Bulgarie, Sofija 1938.I. E.