A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Ćus, Ferdo
Svezak: 4
Stranica: 416
Vidi na enciklopedija.hr:
Ćus, Ferdo

ĆUS, Ferdo, * Zagreb 12. IV. 1891, † Crni Vrh (u Srbiji) 12. X. 1914, hrvatski kipar. Već kao dječak primao je od oca, koji je bio vrstan majstor u izgrađivanju finoga pokućstva, pobude za svoje kasnije zvanje. Nakon svršene obrtne škole upiše se u zagrebačku umjetničku akademiju, gdje mu je bio učiteljem R. Valdec.

Na pobudu profesora Kršnjavoga odlazi 1913 u drvorezbarsku školu u St. Kristini Grödle u Tirolu. Tu je radio u školskoj godini 1913—14 vrlo marljivo s velikim uspjehom. Mobiliziran odlazi na srpsko bojište, gdje je na Crnome Vrhu pao i u skupnome grobu pokopan.

Iako vrlo mlad, ostavio je Ć. iza sebe brojne radove, od kojih se do danas uščuvao samo manji broj. Ističu se osobito poprsja gospođe V. (privatni posjed, sadra), gospođe G. (privatni posjed, sadra) te izvrsno poprsje gospođe G. (privatni posjed, mramor). Od slobodnih kompozicija vrijedne su pažnje Rob i Borac, koje su se sačuvale samo u fotografskim snimcima. Od njegovih drvorezbarskih radova čuvaju se: Madona s djetetom, Bijeg Marije i nekoliko na grubo izrađenih zamišljaja (bozzetta) svetačkih figura (u Hrv. drž. muzeju za umjetnost i umjet. obrt), zatim glava Tirolske bakice (u priv. posjedu, raznobojno drvo) te vanredno mekano i osjećajno izrezbarena Glavica djeteta (u Drž. galeriji umjetnina u Zagrebu). Ovi, makar i mladenački radovi, nose umjetničko obilježje trajnije vrijednosti.A. J-k.