ČAJNA GLJIVA, japanska ili kineska, kombucha, sluzava je, prozirna i amorfna masa, sastavljena od živih kvasovaca i bakterija, uglavnom vrsta roda Bacterium, kao što su B. xylinum Koch, B. xylinoides Koch, B. gluconicum Koch i dr. »Gljiva« se održava i stalno obnavlja, ako se u maloj količini stavlja u zaslađeni ruski čaj. U takovom se čaju ovi organizmi intenzivno razvijaju i doskora okupljaju na površini čaja u obliku tanke kožice. Djelovanjem kvasaca i bakterija nastaju u čaju procesi vrijenja, koji tako nastaloj tekućini daju ugodan miris i okus. U tekućini ima sada ugljične kiseline, alkohola, octene i mliječne kiseline, vitamina i drugih spojeva. Ovako prerađeni čaj ima zbog sadržaja navedenih spojeva neko ljekovito djelovanje, koje je navodno i klinički dokazano, a očituje se u snižavanju povišenog krvnog tlaka i umanjivanju teškoća kod arteriosklerotičara. Kao lijek, koji se s uspjehom može uzimati kod teškoća, koje dolaze sa starošću, i kod arterioskleroze, poznata je ova »gljiva« i kod naroda Evrope, kamo su je u vrijeme prvog svjetskog rata vjerojatno vojnici prenijeli s Istoka.F. K-n.