A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: cvjetnjače
Svezak: 4
Stranica: 171
Vidi na enciklopedija.hr:
cvjetnjače

CVJETNJAČE (Anthophyta, Spermatophyta) su poseban odjeljak stablašica (v.), kojemu pripada golemi broj biljaka najvišeg razvojnog stupnja. Nasuprot svim drugim skupinama bilja odlikuju se poglavito tvorbom cvijeta i sjemena.

Iako je srodnost c-a s arhegonijatama (v.), a osobito s papratnjačama, danas posve dokazana, postoje ipak među njima tako bitne razlike, da se njihovo lučenje u dva zasebna odjeljka može smatrati opravdanim. Najhitnija je razlika u tome, što je kod c-a izmjena generacija (v.) posve prikrivena, t. j. izvana nevidljiva, budući da je spolna generacija (gametofit) u tolikoj mjeri smanjena, da je posve izgubila svoju fiziološku samostalnost te ostaje trajno u vezi s nespolnom generacijom (sporofitom), koja je i prehranjuje kao sastavni dio svoga tijela. Obazremo li se u vezi s tom bitnom značajkom c-a na poznatu činjenicu, da već kod arhegonijata cjelokupan razvoj ide za sve jačim smanjenjem spolne generacije i postepenim prenošenjem spolnog dimorfizma iz organa gametofita na nespolnu generaciju (što se opaža, ako se isporede papratnjače s mahovinama, a još jasnije, ako se isporede raznosporne papratnjače s jednakospornima), onda vidimo, da su c. zapravo samo daljnji nastavak u tom razvoju. Kod njih su, naime, rasplodni organi nespolne generacije postali spolnim organima, a ovi tvore bitni dio t. zv. cvijeta (v.). Spolna je generacija kao samostalni razvojni stadij nestala, a sačuvala se još jedino u veoma smanjenom obliku unutar spolnih organa cvijeta.

Stoga se kod c-a i sama oplodnja vrši unutar cvijeta. Da bi se pak ona mogla izvršiti, nije potrebno posredovanje vode, već jedino prethodno oprašivanje, kod kojega vrše glavnu zadaću vjetar i životinje, a samo iznimno voda. Nakon izvršene oplodnje počinje se dapače i mlada klica (embryo) buduće jedinke razvijati već unutar cvijeta. No kasnije predstavlja ona glavni sastojak t. zv. sjemena (v.), koje se u zrelom stanju otkida napokon od matere biljke i klije nakon određenog vremena u novu jedinku. Sjeme je, dakle, kao specifični organ razmnožavanja uz cvijet najznačajnija tvorba c-a, koje se baš zbog toga nazivaju također imenom sjemenjače (Spermatophyta).

C-e se dijele u dva pododjeljka: golosjemenjače (v.) i kritosjemenjače (v.).S. H-ć.