A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cvetišić
Svezak: 4
Stranica: 163
Vidi na enciklopedija.hr:
Cvetišić-Kreneis, Klotilda

CVETIŠIĆ, 1. Klotilda, * Zagreb 4. V. 1853, ravnateljica kr. zem. ženske stručne škole u Zagrebu. Nakon svršene učiteljske škole u Zagrebu slušala 3 godine pedagogiju u Beču. Zatim služi na višim djevojačkim i ženskim stručnim školama u Zagrebu, Osijeku i 4 godine u Sofiji. Uredila je posebni odsjek ženskih radova u »Hrvatskom školskom muzeju« u Zagrebu, koji je osnovan 1901 pod okriljem Hrvatskoga pedagoškoga zbora. G. 1915 umirovljena je kao profesor učiteljske škole. Njezina predavanja objavljena su u više novina i časopisa. Zaslužna je za reformu i unapređenje nastave za djevojke kao i za nastavu narodnih ženskih ručnih radova kod nas.

BIBL.: Kućanstvo za školu i dom, Zagreb 1893; Nešto o organizaciji zemaljske stručne škole, Narodne novine 1899, br. 90; Vrijednost rada, ibid. 1900, br. 109; Ženska stručna obuka, ibid. 1901, br. 109; Produžno naobražavanje naših djevojaka, ibid. 1911; O ustrojstvu i zadaći više djevojačke škole, Izvještaj pučkih škola u Osijeku 1885—86.

LIT.: A. Cuvaj, Građa za povijest školstva, 2. izd., sv. IX., X. i XI., Zagreb 1913.J. D.

2. Vjekoslav, * Zagreb 11. VI. 1881, književnik. Pučku školu i trgovačku akademiju svršio je u Zagrebu. Bio isprva činovnik kod drž. računovodstva, kasnije tajnik Umjetničke akademije u Zagrebu. U mladim godinama pisao je književne i kazališne ocjene (Prosvjeta, Nada) te crtice, pripovijesti, feljtone, ponajviše pod pseudonimom Vj. C. Albertinov. Izdao je zbirku Pripovijesti i crtice (Zagreb 1916). Istaknut je planinar. Planinarske doživljaje opisivao u »Hrv. planinaru« i po novinama. Izdao 4 knjige s natpisom Sa planina i gora (Zagreb 1925, 1928, 1930, 1933). To je najbolja hrv. planinarska književnost. U tim je knjigama pisac zbito, jasno, informativno opisao svoje mnogobrojne uspone: na Velebit, Učku, Triglav, Durmitor, Biokovo, Medveđak, Mont Blanc i t. d. Sve je svoje sastavke ove vrste pisao ujedno kao čovjek, koji osjeća svu poeziju bregova, veličanstvo visina, samoće i dodir s beskrajnošću.A. B-c.