A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cuzco
Svezak: 4
Stranica: 161
Vidi na enciklopedija.hr:
Cuzco

CUZCO (»pupak«), 1. grad u srednjem dijelu Perua. Leži u dosta plodnoj dolini, na visini od 3.496 m. Danas C. ima prilično tužan izgled, uske ulice, niske i neugledne kuće, nad kojima se ističu raskošne crkve, uspomene na španjolsko gospodstvo. U središtu je četverokutan trg »Plaza Mayor«, na kome su najljepše građevine. Osim toga, što je grad upravno i trgovačko središte okružja C-a, ima i razvijen veleobrt (pamuk, koža, šećer, sapun i dr.). Sjedište je katoličkog biskupa, od 1692 ima sveučilište, željeznica ga veže s pacifičkom lukom Moliendo. G. 1927 imao je grad 40.000 stan.

Današnji je grad slaba slika negdašnjeg, kad je bio vjersko, prosvjetno i upravno središte Inka. Najljepše današnje zgrade sagrađene su na temeljima i građom negdašnjih građevina. Na mjestu današnjega glavnog trga bio je Huacaypata (»mjesto veselja«), oko koga su bile najvažnije zgrade: hram Sunca s astronomskim napravama, zlatna palača, samostan djevica Sunca i dr. Na brežuljku, sjeverno od grada, bila je velika tvrđava, okružena s tri ciklopska zida i s vrlo složenim vojničkim uređajima. Sve su zgrade građene vješto povezanim velikim granitskim blokovima, ali su prozori bili mali. Pizzaro je osvojio grad 1533, a kasnije su ga porušili sami Inka i Španjolci.

2. Okružje (departamento), koje se širi po pretežno stepskim padinama istočnih Anda, u porječju rijeke Urulambe i u gornjem dijelu porječja Apurimaca. Oko riječnih tokova guste su prašume. Većinom indijansko stanovništvo malobrojno je: na 144.344 km2 živi oko 700.000 stan. ili 5 na km2 (1927), a bavi se najviše stočarstvom (ovca i lama) i sakuplja plodove prašume (kaučuk i koka).N. Ž.