A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cuyp, Aelbert
Svezak: 4
Stranica: 160
Vidi na enciklopedija.hr:
Cuyp, Albert

CUYP, Aelbert, * Dordrecht 1620, † Dordrecht 15. XI. 1691, nizozemski slikar, sin i učenik slikara Jakoba Gerritsza C. (1594—1689). C. se brzo razvio u vrlo ugledna umjetnika. Njegovo je najbolje razdoblje stvaranja između 1655 i 1660. Poslije 1675 nije, čini se, više slikao. Uspješno je prikazivao široke krajolike uz rijeku, sa svim atmosferskim dražima, oživljene stadima i lađama. U pozadini se često uzdižu tornjevi rodnoga mu grada. Slikao je i životinje, mrtve prirode, skupine jahača, genre-slike i marine, nekoliko religioznih slika, kao i mnogobrojne portrete.

Iz početka naginje jednobojnim smeđezlatnim tonovima, koji su svojstveni riječnim krajolicima J. van Goyena, a kasnije postizava tehniku, koja je bliža prirodi, ali se ipak odlikuje izvanrednim sjajem boja. Njegovo djelovanje na razvoj slikarstva došlo je do izražaja istom u 18. st.

Najranija njegova slika, izrađena načinom Goyena (1639), nalazi se u Besançonu. Osobito je bogata njegovim djelima Engleska, gdje je već za života bio vrlo cijenjen. Na evropskom kopnu nalaze se između znamenitijih njegovih djela Proljetni krajolik u Berlinu, Krave u vodi u Budimpešti, Mirno more na mjesečini u Petrogradu, Pogled na Dordrecht u Montpellieru, Krajolik s ovcama u Frankfurtu.F. C.