A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cumberland
Svezak: 4
Stranica: 152
Vidi na enciklopedija.hr:
Cumberland
Cumberland
Cumberland

CUMBERLAND, 1. engleska pokrajina na krajnjem SZ. Izuzevši dobro obrađeno primorje uz Solway Firth i na I plodnu dolinu rijeke Edena, ispunjena je gorjem (Cumbrian Mountains, Scafell 978 m) i iskićena mnogim jezerima. Pretežno je gorovita i podesna za stočarstvo (ovce), ali je zemljište bogato rudama i korisnim kamenjem. Mnogo se kopa ugljen, željezo, olovo, srebro, kositer, bakar i sumporna rudača, zatim granit, mramor, sadra i vapno. Podneblje je oštro i kišovito, osobito u Penninskom gorju istočno od Edena. Na površini od 3.938 km2 živi 263.151 stan. ili 67 na km2 (1931). Glavni je grad Carlisle, pored kojega je prolazila rimska granica protiv Pikta (limes).

Ime C. nose mnoge zemlje Britanskoga carstva od Kanade do Australije, pa gradovi u USA, rijeka i zalivi, poluotok i otoci, gorje i slapovi, ponajviše u Sjevernoj Americi.

2. Grad u saveznoj državi Maryland, USA, na rijeci Potomacu i kanalu Chesapeake-Ohio te na raskršću željeznica; ima rudnike ugljena i jak veleobrt (željeza i ocjela, lima i stakla, strojeva i vagona), 37.747 stan. (1930).

3. Grad u saveznoj državi Rhode-Island, USA, na rijeci Blackstone-River; izradba strojeva i prometala na kopnu i trgovina pamukom; 10.304 stan. (1930).

4. C. River, lijevi pritok Ohija, izvire u gorju C., protječe državama Kentucky i Tennessee, u gornjem toku pada preko 17 m visokih slapova i više brzica. Dug je 915 km, od kojih je plovan na 310 km do Nashvillea za parobrode i još 515 km do Burnsidea za manje lađe. Porječje zaprema 50.000 km2.

5. C. Sund je zaliv na jugoistočnoj obali Baffinove Zemlje, između poluotoka C. i Pennylanda, dug 325 km i širok do 120 km, otkrio ga 1585 Davis.

6. C. Island, uz obalu savezne države Georgije u USA.

7. C. Isles, otočje uz obalu Queenslanda u Australiji.

8. C. Mountains, planinski lanci u istočnom dijelu USA, u saveznim državama Kentucky i Tennessee, čine zapadni rub velike doline Great Valley. C. M. je zapravo uskim dolinama raščlanjeni ravnjak od 600 m visine s vrhom Big Black Mountain 1170 m, bogat ugljenom, rudačama i naftom. Prijevoj C. Gap, gdje je bila pozornica mnogih bitaka između federalaca i konfederalaca u građanskom ratu 1861 i još više 1863.N. Ž.