A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: eksantem
Svezak: 5
Stranica: 635

EKSANTEM (exanthema, od grč. ἄνϑος »cviet«), osip, skup je upalnih, krvnim putem nastalih promjena, eflorescencija (v.) razasutih po koži. Eksantem je monomorfan, ako ga sačinjavaju eflorescencije samo jedne vrste, ili polimorfan, ako ga sačinjavaju eflorescencije više vrsta.J. K.

E. kod domaćih životinja prati neke infekciozne bolesti i neka otrovanja. I kod domaćih životinja vide se monomorfni i polimorfni e-i.L. B-ć.

Eksantemi alimentarni kod domaćih životinja. Kod biljoždera, i to češće kod goveda, ovaca i svinja, a manje kod konja, česta su oboljenja na koži, koja nastaju poslije užitka nekih hraniva, na pr. veće količine krumpira i ostataka njegovih tvorničkih prerađevina (đibra), heljde (Polygonum fatopyrum), gospine trave (Hypericum perforatum, Johanniskraut), djetelina, lucerne, vučjaka (Lupinus albus) i dr. Promjene su na koži posljedica djelovanja nekih kemijskih sastojina iz pomenutih krmiva, koje dolaze iz probavnog trakta do kože i tu uzrokuju upalno stanje. Kod nekih je potrebna i prisutnost sunčanog svietla (heljda, gospina trava) ili manjak kožnog pigmenta, da bi neke kemijske sastojine mogle djelovati štetno u koži. Slika, kakvu vidimo kod alimentarnih eksantema, jednaka je kao i kod ekzema ili dermatitisa uobće. Lokalizacija je alimentarnih eksantema na donjim dielovima nogu (na pr. kod goveda od krumpira, đibre), na koži glave bielih ovaca i svinja (heljda), na glavi konja i na nepigmentarnim dielovima kože (djeteline). Kod lupinoze, a to je oboljenje poslije užitka vučjaka, karakteristično je žutilo kože i vidljivih sluznica, zatim eksantem oko usta i na nogama. Dešava se, da i koža obamre. Kod lupinoze su težke promjene još i u jetrima, bubrezima, probavnim organima.

Kod svih tih alimentarnih eksantema osnovni je zahtjev, da bi se spriečilo dalje trovanje, da se odmah prestane s davanjem štetne hrane, odnosno da se barem njezin obrok smanji ili razriedi s drugim krmivom. Životinje se smještaju u tamnijim prostorijama. U pogledu liečenja lokalnih promjena na koži dovoljna je neki put čistoća i suha stelja, a u težim se slučajevima lieči po istim načelima kao ekzem i dermatitis.B. O.