A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Černomen
Svezak: 4
Stranica: 231

ČERNOMEN (danas Čirmen), selo na desnoj obali Marice sz od Drinopolja, znamenito zbog pobjede, koju su Turci ovdje izvojevali nad Srbima 26. IX. 1371.

U vrijeme raspada srpskoga carstva poslije 1355 Turci su s osvojenjem Drinopolja 1363 postali susjedi srpskih dinasta na jugu i zaprijetili državi despota Uglješe, gospodara Drame i Sera. Odlučivši, da ih potisne iz Evrope, Uglješa je sa znatnom vojskom uz pomoć brata, kralja Vukašina, i nekih dinasta provalio do Č-a. Premda se sultan tada nalazio u Maloj Aziji, a u Drinopolju bilo malo vojske. Evrenosbeg iznenadi pred zoru protivnika i odlučno ga razbije. Na bojištu su ostali među brojnim žrtvama Uglješa i Vukašin. Suvremeni monah Isaija bilježi, da je poslije bitke došlo do turskog pustošenja i strahovite gladi; politički najznatnija bila je posljedica, da su sve srpske države južno od Šar-planine izgubile nezavisnost i da su Turci naglo prodrli prema zapadu. »S bitkom na Marici počinje tursko gospodstvo nad južnim Slavenima« (Jireček), a već 1385 Turci su prvi put upali u Bosnu. Na papinskom dvoru u Avignonu, gdje su vijest o porazu primili tek u proljeće 1372, pravilno su ocijenili njegovo značenje, ali nastojanje Grgura IX., da stvori kršćansku koaliciju, nije imalo uspjeha. — Bojište kod Č-a ostalo je u sjećanju tamošnjeg pučanstva kao Sirf-Sindidži »srpska pogibija«.

LIT.: Lj. Stojanović, Stari srpski zapisi i natpisi, III., Beograd 1905; S. Novaković, Srbi i Turci XIV. i XV. veka, Beograd 1893; J. Mišković, Jedan priloščić maričkom boju 25./26. septembra 1371 god., Glas 58, Beograd 1900.J. Š-k.